Posted on

Kāzu kūkas izvēle

Noteikti, ka visdārgākā kūka, kuru jūs ēdīsiet savā dzīvē būs jūsu kāzu kūka. Šoreiz runa nav par kūkas cenu, bet gan par kūkas piederību un sajūtām. Šī ir izveidojusies par labu tradīciju, kas ap pusnakti saved visus svinību viesus vienā vietā, lai baudītu svētku kūku un atpūstos pirms nakts izklaidēm. Kūka arī ir svarīga kāzu sastāvdaļa, jo vienmēr svētkos mēs ēdam kūkas un kas gan būs jūsu lielākie dzīves svētki bez kūkas. Protams, visbiežāk, ja kūkas nosaukums ir kāzu kūka, tad tā būs nedaudz dārgāka, un šis nosaukums kūkai piešķir papildus uzcenojumu, nekā citām kūkām. Mūsdienās reti kuras kāzas ir iedomājamas bez lielās svētku kūkas griešanas. Tādēļ arī jāievēro daži padomi, lai nedaudz samazinātu kāzu izmaksas uz kūkas rēķina. Jo kāzu budžets jau tā ir liels un jāmeklē veidi, kā varētu samazināt izmaksas.

Viens no veidiem, kā samazināt izmaksas būs kāzu kūku pasūtīt laicīgi un izlaist kūku degustāciju. Ar pasūtīšanu nevajadzētu kavēties, jo par to būtu jāsāk domāt laikus, lai beigās nepaliek bez svētku kūkas. Ja padomā kas sarežģītāks, tad jau laicīgi ar pavāriem jāsarunā viss nepieciešamais. Laicīgi kāzu kūka jāierēķina kāzu budžetā un jāatrod konditors, kurš šo brīnumu veidos. Ja konditors jau ir atrasts, tad pēdējā lieta, par ko ir jāuzraucas, ir kūkas izvēle. Kaut gan kūku degustācija ir populāra nodarbe gan Latvijā, gan visur pasaulē, toties, ja budžets ir mazs, no tā var arī atteikties. Toties ja nav nekādu ideju kūkas izskatam un garšai, tad noteikti var piedalīties šādā pasākumā, kas ļaus vēl iegūt jaunas sajūtas ar kāzu noskaņu. Bet ja ir iespēja šo pasākumu izlaist, tas noteikti ir ieteicams. Šis pakalpojums ir maksas un parasti gala summa tiek sarēķināta kopā ar kūkas izmaksām. Lai ietaupītu no degustācijas var izvairīties un mēģināt pasūtīt kādu pārbaudītu recepti, vai kūku, kas jums abiem garšo.

Ja esat izvēlējušies kādu sarežģītu rotājumu vai dekorāciju, tas viss noteikti sadārdzinās visu procesu. Piemēram, lai aizvietotu cukura mastiku, tās vietā var ievietot dzīvās puķes. Konditori kūkas cenu parasti aprēķina beigās, balstoties gan uz izmaksām, gan uz to, cik laikietilpīgs ir šis process. Lai ietaupītu un samazinātu laiku, kuru jāpavada kūkas veidošanai, ir iespēja cukura mastikas ziedus, figūriņas no marcipāna vai citas dekorācijas aizstāt ar dabīgiem materiāliem vai vieglākām dekorācijām, kas visu nesadārdzinās. Pirmais noteikums, ja vēlaties ietaupīt, tad kūku veidot vienkāršu un bez sarežģītiem objektiem. Protams, ka tas nenozīmē, ka kūka jāizvēlas vienkārša un neglīta. Var panākt to pašu sajūsmu arī ar vienkāršiem rotājumiem. Ja izvēlaties marcipāna figūriņas vai cukura mastikas ziedus, tad tas aizņems ļoti daudz laika un jums būs jāmeklē kāds profesionālis, kas to māk izveidot kvalitatīvi, toties ar dzīvajiem ziediem ir daudz vienkāršāk. Un droši var teikt, ka arī dzīvie ziedi pēdējos gados ir daudz vairāk pieprasīti un kļūst aizvien populārāki kā mūsdienu kāzu aksesuāri gan uz kūkas, gan līgavas matos vai dekorācijās. It īpaši vasarā tie ir pieejami un daži no ziediem ir ēdami, par ko nebūs jāsatraucas. Arī ziemā, lai iegūtu kādu vasarīgu noskaņu plaši pieprasīti ir ziedu rotājumi un kūkām. Svarīgi piebilst, ka šis ir variants, kas noteikti samazinās gala izmaksas.

Nobeigums nākamajā rakstā.
Posted on

Kāzu kūkas izvēle (2. daļa)

Viena no pagājušā gada kāzu kūku tendencēm ir “naked cakes”, jeb kūkas, kuras ir bez glazējuma. Šīs kūkas bez glazējuma savu popularitāti ir saglabājušas arī šogad un palikušas pat pieprasītākas. Tas izpaužas tā, ka kūkas malas netiek noziestas ar krēmu, bet parāda, no kā kūka sastāv, ir iespēja redzēt kāds krēms un biskvīts ir izmantots. Ir iespēja arī izveidot mazas kūciņas bez glazējuma, kas atvieglos griešanu un viesiem būs interesantāk. Jāpiekrīt, ka Latvijā popularitāti ir pazaudējušas biezā biskvīta kūkas, kuras bija ļoti pieprasītas senāk. Toties nevajag šo tendenci novērtēt par zemu. Šādas kūkas ir ne vien garšīgas, bet arī izskatās vizuāli garšīgas un skaista. Šis ir vēl viens veids, kā var pamatīgi ietaupīt, jo nepieciešams mazāk izejmateriālu un malas nav jādekorē. Tā pat arī šādu kūku izveide aizņem daudz mazāk laika, nekā visu dekorāciju veidošana un piestiprināšana.

Jāsaprot, ka kāzu kūkas nozīme ir lielākoties simboliska. Kad izvēlās kūku, jāizdomā cik liela tā vajadzīga, izvērtējot cik viesi ieradīsies. Jums noteikti nav jāpanāk, lai viesi pārēstos no kūkas, jo tas sadārdzinās jūsu izmaksas un noteikti nemaz nav vajadzīgs. Viesi nākamajā rītā jums pateiksies, ka nebija pieejams trešais kūkas gabaliņš. Šī kūka ir simboliska, bet ja kāzās paredzēti vairāki kārumnieki un saldumu mīļotāji, tad papildus noderēs kāds saldumu galdiņš ar dažādiem desertiem. Viens no veidiem, kā ietaupīt ir izvēlēties pareizo izmēru, jo, ja lielāka kūka, tad dārgāka tā būs. Rūpīgi jāizvērtē, vai pasūtītais daudzums nebūs pārāk liels. Ir iespēja arī konsultēties ar konditoriem, jo viņi ir pieredzējuši un zina, cik aptuveni liela kūka nepieciešama uz attiecīgo cilvēku skaitu. Tā pat, lai ietaupītu uz kūkas izmēru, t ir iespējams servēt ar mazākiem gabaliņiem vai kopā ar kādu saldējumu vai svaigām ogām.

Lieliska iespēja jums pavērsies, ja jums ir radoši draugi un radinieki, jo, iespējams, ka kāds no jūsu paziņām māk gatavot kūku. Ja jums ir paveicies, tad noteikti ir jāmēģina sarunāt ar draudzenēm, lai katra uztaisa savu kūku un jāpārliecinās, ka tās būs dažādas. Beigās prieks būs ne tikai jums, bet arī draugiem, jo šī ir radoša ideja, no kuras visi ir ieguvēji. Noteikti būs vēl viens iemesls, kādēļ visi atcerēsies jūsu kāzas, jo šis ir neierasts un radošs veids, kā pasniegt kūku viesiem. It īpaši būs iespēja izdabāt visiem viesiem, jo kūkas būs dažādas un katram būs iespēja atrast savu iecienītāko kūku.

Nākamais solis, ar kuru jūs sastapsieties būs kūkas nogādāšana uz kāzu svinību vietu un tās uzglabāšana tur. Tad, kad kūka ir pasūtīta, nākamais ir jāpārliecinās un jānoskaidro kādā veidā kūka tiks transportēta uz nepieciešamo vietu. Iespējams, ka ietaupīt vislabāk būs pašiem vest kūku, toties ļoti jāapsver šāda ideja, jo tā noteikti nebūs vislabākā. Šis ir izaicinājums, ar kuru sastopas visi pāri un arī pasākuma organizatori. Organizatori iesaka pārim kūkas transportēšanu uzticēt pašam kūkas ražotājam, kas ir profesionālis un viņam pieredze ir lielāka. Tā pat arī noteikti jānoslēdz līgums par to, ka ražotājs uzņemas atbildību par kūku, līdz tā tiek piegādāta pasūtītājam. Toties kūkas vešanas laiku vajadzētu maksimāli pietuvināt kūkas pasniegšanas laikam. Bet ja tādas iespējas nav un kūka tiek vesta agrāk, noteikti jāpārliecinās, vai kūku ir kur uzglabāt.